ALLAHÜMME SALLİ

Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
ALLAHÜMME SALLİ MEALİ
Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim’e ve İbrahim’in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.
ALLAHÜMME BARİK

Allâhümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli
Muhammed. Kemâ bârekte alâ İbrahime ve alâ âli
İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
ALLAHÜMME BARİK MEALİ
Ey Allah’ım! İbrâhîm’e Aleyhisselâm ve âline
bereketler ihsan ettiğin gibi, (Efendimiz) Muhammed’e
(Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) ve âline de bereketler ihsan eyle.
Muhakkak Sen hamîd (övülen) ve mecîd’sin (şanı büyük).
ALLAHÜMME SALLİ ve ALLAHÜMME BARİK NEZAMAN OKUNUR
ALLAHÜMME SALLİ ve ALLAHÜMME BARİK, İslam dünyasında çok yaygın olarak kullanılan iki ayet-i kerimedir. Bu ayetler, Kuran-ı Kerim’de yer alan duâlar ve duaların çeşitli yerlerinde kullanılır.
ALLAHÜMME SALLİ, Türkçe anlamı “Allah’ım, selamet ver” olarak çevrilebilir. Bu duâ, insanların selametine dua eden bir ifade olarak kullanılır. Bu duâ, genellikle özel bir anın yaşandığı zamanlar, özellikle de Allah’a yakarış zamanlarında kullanılır. Örneğin, bir kişinin Allah’a dua ettiği zaman, ALLAHÜMME SALLİ diyerek Allah’ın selametini dilemektedir. Bu duâ, aynı zamanda insanların Allah’ın yardımına dua ettiği zaman da kullanılır. Örneğin, bir kişi bir sıkıntıdan kurtulmak için Allah’a dua ederken, ALLAHÜMME SALLİ diyerek Allah’ın yardımına dua etmiş olur.
ALLAHÜMME BARİK, Türkçe anlamı “Allah’ım, bereket versin” olarak çevrilebilir. Bu duâ, insanların bereketine dua eden bir ifade olarak kullanılır. Bu duâ, genellikle özel bir anın yaşandığı zamanlar, özellikle de Allah’a yakarış zamanlarında kullanılır. Örneğin, bir kişinin Allah’a dua ettiği zaman, ALLAHÜMME BARİK diyerek Allah’ın bereketini dilemektedir. Bu duâ, aynı zamanda insanların Allah’ın yardımına dua ettiği zaman da kullanılır. Örneğin, bir kişi bir sıkıntıdan kurtulmak için Allah’a dua ederken, ALLAHÜMME BARİK diyerek Allah’ın yardımına dua etmiş olur.
İslam dünyasında, ALLAHÜMME SALLİ ve ALLAHÜMME BARİK duâları çok yaygın olarak kullanılır. Bu duâlar, insanların Allah’a olan inançlarını gösterir ve Allah’ın yardımına dua ederler.
Bütün namazların son oturuşlarında Ettehıyyatü’den sonra, ikindi namazının sünneti ile yassı namazının ilk sünnetinin birinci oturuşunda Ettehıyyatü’den sonra, Cenaze namazında ikinci tekbirden sonra okunur
Farzların, vitir namazının ve müekked sünnetlerin son oturuşlarında, gayri müekked sünnetler ile diğer nâfile namazların da her oturuşunda tehıyyyâttan sonra Hz. Peygamber’e ve âline salevât getirmek sünnettir. Hanefi mezhebine göre namazda Peygamberimiz (asv)’e salavat getirmek sünnettir. (ed-Durrul Muhtar, I, 478) Şafiilere göre ise farzdır(Muğni’l Muhtaç, I, 173).
“Salli-bârik” duaları diye kısaltılan, namazlardaki salevâtın başlangıcını Kâ’b İbn Ucre (r.a) şöyle anlatır: “Hz. Peygamber bizim yanımıza geldi. Biz dedik ki: “Ey Allah’ın Rasûlü! Allah bize, sana nasıl selâm vereceğimizi bildirdi. Sen de bize, sana nasıl salât getireceğimizi öğret. Bunun üzerine bize salât dualarını şöyle öğretti.“